Montako eri hattua mahtuu yhteen päähän? Heart2Saven toimitusjohtajan, Helena Jäntin, päässä niitä on neljä kappaletta. Toimitusjohtajan pestin lisäksi Helena toimii ensihoitolääkärinä, opettaa uusia lääkärinalkuja ja on myös mukana tutkimuksessa ohjaamalla opinnäytetöitä sekä väitöskirjoja. Näistä uusin, toimitusjohtajan hattu, on Helenalle vierain. Alkuvaiheen rahoituskeskusteluissa eräs sijoittaja kysyi Helenalta, kuka tulee ostamaan tuotetta. Vastaukseksi hän sai “Olen kiinnostunut siitä, kuka selviää hengissä”. Toimitusjohtajanakin Helenaa kiinnostaa eniten se, että markkinoille tuleva tuote pelastaa henkiä ja säästää ihmisiä aivohalvaukselta.

“Olen kiinnostunut siitä, kuka selviää hengissä”.

Idean rytmihäiriön tunnistavaan laitteeseen Helena sai potilaan olohuoneessa. Hälytys oli tullut tajuttomasta potilaasta, mutta kyseessä olikin sydänpysähdys. Mitään ei ollut enää tehtävissä potilaan hyväksi. Siinä hetkessä Helena mietti, voisiko potilaalla olla kotonaan käytettävissä laite, joka tunnistaisi vakavan rytmihäiriön ajoissa.

Tuo hetki seitsemän vuotta sitten, oli lähtölaukaus Heart2Savelle. Vaikka yritys on kasvanut niin tutkija- kuin bisnespuolenkin ihmisillä, Helena tunnetaan työntekijöidenkin keskuudessa loputtomana ideanikkarina, oli kyse sitten markkinoinnista tai tuotteen kehittämisestä.

IDEASTA LÄÄKINNÄLLISEKSI LAITTEEKSI

Alusta alkaen Helenalle oli myös selkeää, että tuotteesta tulee lääkinnällinen laite. Se tarkoittaa sitä, että tuote on kehitetty perustuen tieteelliseen tutkimukseen ja se on läpäissyt regulaatioprosessin monisataasivuisen dokumentaation. Tuotetta voi näin ollen käyttää diagnosointiin, toisin kuin useita ns. Hyvinvointiteknologisia laitteita.

“Lääkinnällisen laitteen kehittäminen on tuntunut kuin ylittäisi merta soutuveneellä,” Helena kuvailee. “Nyt kun ranta häämöttää: tuotteet valmistuvat ja lanseeraus lähestyy, olo on helpottunut. Me tehtiin se!”.

Lääkinnällisen laitteen kehittäminen on tuntunut kuin ylittäisi merta soutuveneellä.”

Matka ei ole kuitenkaan ollut aina helppo. Haastavimmaksi Helena on kokenut tällä pitkällä reissulla rahoitukseen liittyvät asiat, kuten usein startup yrityksissä. Apuna on kuitenkin ollut oman tiimin ammattitaito ja usko. “Markkinoille tuloon tarvittava rahallinen nykäisy päädyttiin keräämään suunnatulla annilla omilta joukoilta. Tarvittava määrä tuli täyteen 36 tunnissa“, Helena kehuu. “Tästä on todella hyvä jatkaa!”