Tietoa rytmihäiriöistä

Vanha mies istuu ulkorakennuksen portailla ja mittaa itseään AiVoni -mittalaitteella
Nainen istuu työpöytänsä ääressä ja mittaa rytmiään AiVoni -mittalaitteella
Kaksi miestä seisoo golfkentällä ja toinen mittaa itseään AiVoni-palvelun avulla.

Rytmihäiriöiden oireet

Monilla meistä on oireita sydämen rytmihäiriöistä – muljahduksia, tykytystä, lisälyöntejä tai tunne siitä, että sydän jättää välillä lyömättä kokonaan. Rytmihäiriöt voivat olla myös vähäoireisia tai jopa täysin oireettomia. Tavallisin oireeton rytmihäiriö on eteisvärinä.  

Rytmihäiriöiden merkitys 

Koettujen oireiden lisäksi osa rytmihäiriöistä voi rasittaa sydänlihasta, huonontaa suorituskykyä sekä altistaa muille komplikaatioille. Eteisvärinä on merkittävin komplikaatioille altistava rytmihäiriö. Lisätietoa eteisvärinästä voit lukea täältä.

Rytmihäiriöiden diagnosointi

Yksinkertaisia keinoja sydämen rytmin seurantaan ovat pulssin tunnustelu ranteesta ja verenpainemittarin yhteydessä tai älypuhelin sovelluksissa olevat varoittavat mittalaitteet.  

Rytmihäiriöiden diagnosointiin tarvitaan kuitenkin aina EKG-mittaus eli sydänfilmi. EKG voidaan mitata terveydenhuollon yksikössä tai nyt myös kotona Heart2Saven AiVoni® -palvelun avulla. AiVoni® -palvelu tuottaa jokaisesta mittauksesta EKG-raportin, jonka avulla lääkärit voivat diagnosoida rytmihäiriön ja aloittaa tilanteeseen sopivan hoidon.  

Yleisimmät sydämen rytmihäiriöt

Lisälyönnit ovat tavallisin rytmihäiriöiden tyyppi. Ne ovat niin tavallisia, että usein niitä voidaan pitää terveen sydämen normaaliin toimintaan kuuluvina. Ainoastaan hyvin suurena määränä (> 5000/vrk) ne voivat olla merkki sydänsairaudesta ja silloin tulee hakeutua terveydenhuollon yksikköön. 

Normaali leposyke on terveillä miehillä yleensä 43–93/min ja naisilla 52–94/min. Liian hidas sydämen rytmi voi aiheuttaa väsymystä, huimausta tai jopa tajunnan menetyksen. Mikäli sydämen syke on pitkään hidas ja siihen liittyy oireita, tulee hakeutua terveydenhuollon yksikköön. 

Korkean leposykkeen taustalla voi olla ns. nopea rytmihäiriö. Pääoireena on sydämentykytys, minkä lisäksi voi esiintyä heikotusta ja jopa rintakipua. Kohtausten kesto voi olla minuutteja ja usein ne loppuvat itsestään. Ellei kohtaus lopu itsekseen, tulee hakeutua päivystyspisteeseen.

Eteisvärinä (“flimmeri”) on sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinän toteaminen ja hoito ovat tärkeitä aivoverenkierron häiriöiden ehkäisemiseksi. Eteisvärinäkohtauksen ilmetessä tulee hakeutua terveydenhuollon yksikköön. Jos eteisvärinä on todettu aikaisemmin ja käytössä on veren hyytymistä estävä lääkitys, kohtauksen ohittumista voi odotella rauhassa kotona. Lue lisää eteisvärinästä.

Näkymä AiVoni for Android -sovelluksen tulosnäytöstä

Lisätietoa sydämen rytmihäiriöistä voi lukea Sydänliiton sivuilta.